ГоловнаАрхiв номерiв2018Том 26, випуск 1 (94)Нарцисичні розлади особистості та суїцидальна поведінка. Психодинамічна перспектива з труднощами лікування
Назва статтi Нарцисичні розлади особистості та суїцидальна поведінка. Психодинамічна перспектива з труднощами лікування
Автори Дамманн Герхард
Геріш Беніна
З рубрики ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ ПСИХІЧНИХ ТА НАРКОЛОГІЧНИХ РОЗЛАДІВ
Рiк 2018 Номер журналу Том 26, випуск 1 (94) Сторінки
Тип статті Наукова стаття Індекс УДК 616.89-008.441.44-008.447-06-08 Індекс ББК -
Анотацiя Суїцидальні загрози, жести та відкриті спроби самогубства є поширеними проблемами у пацієнтів з нарцисичними та іншими важкими порушеннями особистості. З погляду психодинаміки, суїцидальна поведінка ґрунтується як на агресії, так і на нарцисичній саморегуляції. Проблеми клінічного лікування пацієнтів з суїцидальною поведінкою та нарцисичними розладами описані та обговорюються з психодинамичного ракурсу. Обговорюється негативна самооцінка, амбівалентність суїциду та агресивності в боротьбі з самогубцями та інші чинники ризику. Спроби самогубства мають супроводжуватись психотерапевтичним лікуванням. Терапевт чи психіатр повинні оцінити інтенсивність суїцидальних думок пацієнта, існування планів, наявність засобів, глибину депресії, ступінь соціальної ізоляції, кількість споживаних алкоголю або наркотиків та ступінь, в якому комунікація пацієнта заслуговує на довіру. Суїцидальні міркування у пацієнтів з порушеннями особистості мають як первинне джерело як патологію характеру, так і афективну хворобу, відповідно, застосовують різні технічні підходи. Окрім сильних контрпереносних реакцій терапевта можуть виникати типові проблеми, пов'язані з його ставленням та психотерапевтичним процесом. Основна увага терапії — це суїцидальний тригер і коріння нарцисизму. Самогубство або загроза самогубства сприймаються пацієнтами як вирішення довготривалих внутрішньопсихічних конфліктів. Коли агресія пацієнта стимулюється нинішнім гнівом, розчаруванням або заздрістю, самознищення є засобом для боротьби з ін- терналізованим мучителем або руйнівною схемою. Хронічна суїцидальна поведінка більш серйозно порушених нарцисичних пацієнтів пов'язана з особливими труднощами лікування та ризиками. Проте, саме час, наступний за спробою самогубства, дає нагоду зрозуміти нарцисичну динаміку пацієнтів та більш інтенсивно їх досліджувати. Суїцидальність часто потребує втручань, орієнтованих на конкретні дії, та відхилення від технічної нейтральності з боку терапевта. Вторинний виграш від самогубства і його історії повинен бути уважно розглянутий терапевтами. Схоже, можна включити як і основ- ні психодинамичні моделі ризику суїциду, конфліктні проблеми агресії, їхній вплив на нього, так і нарцисичну самореалізацію.
Ключовi слова самогубство, суїцидальна поведінка, нарцисизм, нарцисичний розлад особистості, психодинамічна терапія
Доступ до повної статтi pdf Скачати
Перелiк
використаної
лiтератури
1. Kernberg O. F. Borderline Conditions and Pathological Narcissism. New York : Aronson, 1975.
2. Kohut H. The Restoration of the Self. New York : International Universities Press, 1977.
3. Lasch C. Culture of Narcissism. New York : Norton, 1979.
4. Hartmann H. Comments on the psychoanalytic theory of the ego // Psychoanal Study Child. 1950; 5: 74—96.
5. A Glossary of Psychoanalytic Terms and Concepts / Moore B. E., Fine D., editors. New York : American Psychoanalytic Association, 1967.
6. Henseler H. Narzisstische Krisen: Zur Psychodynamik des Selbstmords, 4. aktualisierte Auflage. Wiesbaden : Westdeutscher Verlag; 2000.
7. Ich sehe dieses Elendes kein Ende als das Grab: Zur psychoanalytischen Konzeption von Suizidalität und der Behandlung Suizidgefährdeter / Gerisch B., Fiedler G., Gans I. [et al.]. In : Kimmerle G., Herausgeber. Zeichen des Todes in der psychoanalytischen Erfahrung. Tübingen : Edition diskord; 2000. S. 9—64.
8. Dammann G. Psychoanalytische Therapie bei Persönlichkeitsstörungen. In : Praxis der Psychotherapie: Ein integratives Lehrbuch für Psychoanalyse und Verhaltenstherapie / Senf W., Broda M. (Herausgeber). 2. Auflage. Stuttgart : Thieme; 2000. S. 395—415.
9. Foster T., Gillespie K., McClelland R., Patterson C. Risk factors for suicide independent of DSM-II-R Axis I disorder // Br J Psychiatry. 1999; 175: 175—9.