ГоловнаАрхiв номерiв2009Том 17, випуск 1 (58)Взаємозв’язок між формою сексуальної дезадаптації та типом специфічного розладу особистості у жінок
Назва статтi Взаємозв’язок між формою сексуальної дезадаптації та типом специфічного розладу особистості у жінок
Автори Денеко М. О.
З рубрики ПСИХОСОМАТИЧНІ РОЗЛАДИ
Рiк 2009 Номер журналу Том 17, випуск 1 (58) Сторінки 106-114
Тип статті Наукова стаття Індекс УДК 616.17–008.14:616.89 Індекс ББК -
Анотацiя На підставі дослідження 320 подружніх пар, в яких жінка страждає на специфічний розлад особистості, встановлено чітку залежність порушень статевого розвитку хворих від типу розладу особистості. Сомато- та психосексуальний розвиток є прискореним при емоційно нестійкому, дисоціальному і уповільненим — при тривожному, залежному, демонстративному, ананкастному розладах. У 66 % жінок порушена, частіше трансформована, статеворольова поведінка. Статева конституція є слабкою у 94 % залежних, у них, а також у шизоїдних та тривожних хворих дуже низький відсоток оргастичності, а в дисоціальних, параноїдних та емоційно нестійких хворих спостерігається мультиоргастичність. У всіх жінок із розладом особистості має місце дисгармонійний або девіантний тип сексуальної культури. Причиною сексуальної дезадаптації, як показав системно- структурний аналіз сексуального здоров’я, є сукупне стрижневе ураження в усіх жінок його психологічного, соціально- психологічного компонентів та психічної складової біологічного компонента, а у 8 % — також соціокультурної складової соціального і у 16 % — нейрогуморальної складової біологічного компонента.
Ключовi слова -
Доступ до повної статтi pdf Скачати
Перелiк
використаної
лiтератури
1. Ганнушкин П. Б. Клиника психопатий, их статистика, динамика, систематика. — М.: Медицинская книга, 2007. — 124 с.
2. Международная классификация болезней (10-й пересмотр). Классификация психических и поведенческих расстройств: Клинические описания и указания по диагностике. — Киев: Факт, 1999. — 272 с.
3. Кришталь В. В., Кришталь Є. В., Кришталь Т. В. Сексологія: навч. посібник: в 4-х ч. — Харків: Фоліо, 2008. — 990 с.